030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Onze kleine voorraad zelf ingemaakte lekkernijen bestaat momenteel uit perensap, diverse jams, peren achter glas, honing en diverse chutneys. Over dat laatste hoor ik regelmatig de vraag: “Chutney, waar eet je dat bij?” Er is in de Wijktuin chutney verkrijgbaar gemaakt met vijgen, of met peren, pompoen of kwee. Vaste ingrediënten van een chutney zijn verder ui en verse gember. Ingrediënten naar keuze zijn o.m. kaneel, komijn, rozijnen, bruine basterdsuiker, knoflook en kokos. De pittigheid hangt af van de hoeveelheid Spaanse peper dat is meegetrokken bij de bereiding. Chutney is afkomstig uit de Aziatische keuken. De Britten leerden het kennen in Indië, de Nederlanders zullen het in Indonesië zijn tegengekomen. En nu: waar eet je dat bij? Te gebruiken als bijgerecht bij vele soorten vlees, al of niet gegrild, maar natuurlijk ook bij vegetarische gerechten met een Indisch tintje. Te gebruiken als ingrediënt bij het stoven van vlees (haas, rund, lam, varken). Lekker bij een plankje met kaas of hartige hapjes. Ik eet het graag op de boterham, het liefst een geroosterde. Het is gewoon een smakelijke groentespread. In Azië is de mango favoriet voor chutney, in Nederland kiezen wij uit fruit van hier.