030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

De volgende toelichting ontbrak nog in het  >> rijtje van buitenlandse namen voor kwee: het Portugese woord ‘marmelo’ vindt zijn oorsprong in het Griekse ‘melimelon’ en/of Latijnse ‘melimelum’ en dat betekent honingappel. Aan de boom in de Wijktuin is de kleur van de kwee langzaam op weg naar citroengeel en vanaf midden oktober tot in november is het tijd voor de pluk. Om alvast inspiratie op te doen, volgt hier een kleine greep uit alles wat ik de laatste tijd heb ontdekt aan recepten met kwee: koekjes, cake, taarten zoals strudel en tarte tatin, jam, gelei, compote, tafelzuur, chutney, met paddenstoelen o.a. bij pasta, gestoofd bij vlees en gevogelte (lamsvlees of kalfsvlees of kip of eend of haas), aardappel- kweeperentaart met rozemarijn, dulce de membrillo (als nagerecht of als lekkernij bij de thee: een stevige, zoete gelei die in plakjes of vierkantjes wordt gesneden), sorbet, likeur, … Wat gaan we maken? Dat wordt straks nog knap lastig om te kiezen. Over de voedingswaarde kunt u meer lezen bij deze  >> liefhebber.