030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

IJsselsteinse Bijenvereniging

Lokatie: Bij-eenhuis Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Als beginnend imker kun je een opleiding krijgen in de wijktuin. De bijenkasten staan opgesteld aan de achterzijde van het Bij-eenhuis Openingstijden: dinsdagmiddagen eerste en derde zaterdag van de maand. De bijenvereniging stelt de bijenkasten beschikbaar in aan beginnende imkers voor een duur van maximaal twee jaar. De bijenvereniging leidt beginnende imkers op tot volwaardige imkers op iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand geven de imkers tussen 12.00 – 16.00 uur demonstraties en informatie over de bij.

 Bijenvereninging Nieuws#

Nijvere bijen

Lang leve de koningin! De voedsterbijen hebben hard gewerkt en na 16 dagen is het zover: de bijen in de observatiekast hebben een nieuwe koningin. De imker tuurt en tuurt om te zien of er misschien een tweede is uitgekomen. Mocht dat zo zijn, dan komt er strijd. Benieuwd naar de afloop? Kom naar de Open Imkerijdag, aanstaande zaterdag 14 juli. Welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor kinderen een speurtocht, een kleurwedstrijd, een bijenfilm en voor iedereen een proeverij van honingproducten.

Het volk mort

Het bijenvolk in de observatiekast mort. De koningin is zoek. In de observatiekast, die staat opgesteld rechts achter het Bij-eenhuis, zag imker Rob Kosterman kortgeleden dat de koningin was verdwenen. Wat er is gebeurd, wij weten het niet. Is zij op bruidsvlucht geweest en op de thuisvlucht gepakt door een gierzwaluw? Om een nieuwe koningin te kweken, is er een raam met eitjes uit een ander volk in de observatiekast gehangen. Verse eitjes, niet ouder dan drie dagen. En nu is het afwachten. Uit kleine veranderingen die zichtbaar worden op het raam met eitjes, kan de imker opmaken of er jonge koninginnen in aantocht zijn. Het duurt 16 dagen voordat een koningin is volgroeid. Dagelijks wordt gekeken, maar er is er nog geen geboren.

Aankomende evenementen

  1. Het laatste Groen Café van 2018 over seizoensgroenten

    16 december 17:00 - 19:00
  2. Workshop Bloemschikken

    17 december 10:00 - 12:00
  3. Wijkoken KERSTDIS op het Wijktuinplein

    19 december 17:45 - 20:00