030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer april t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.30 – 19.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

Handschoenen mee

Elke dag even langs het hek lopen, in de tuin of aan de buitenzijde. Bramentijd is begonnen en er hangt heel wat, aan takken met doornen en aan doornloze takken. Wilt u proeven? Voorzichtig met plukken. De kleinere soort met een rode waas over de lange takken is de Japanse Wijnbes, met rode, zoete vruchtjes. Ook stekelig. Braam, framboos, wijnbes …allemaal vruchtplanten behorend tot de soort Rubus. Een bakje bramen meenemen? De vrijwilligers helpen u graag.

                         

Kardoen (2) | Inpakken

Kardoen bloeit in het tweede jaar. Dat ik foto’s van de bloemen kan tonen, laat zien dat ik geen maaltje heb bereid van deze plant. De sappige nerven van het jonge blad in het eerste jaar, daar draait het namelijk om. Om de wat bittere smaak te verzachten, worden de bladeren eerst gebleekt. Binnenkort gaan wij in de Wijktuin enkele grotere planten inpakken door stro, een rieten matje of jute om de bladeren te wikkelen. Een boek over “De Groentetuin” (1872) legt uit hoe dat gaat:

 

Nijvere bijen

Lang leve de koningin! De voedsterbijen hebben hard gewerkt en na 16 dagen is het zover: de bijen in de observatiekast hebben een nieuwe koningin. De imker tuurt en tuurt om te zien of er misschien een tweede is uitgekomen. Mocht dat zo zijn, dan komt er strijd. Benieuwd naar de afloop? Kom naar de Open Imkerijdag, aanstaande zaterdag 14 juli. Welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor kinderen een speurtocht, een kleurwedstrijd, een bijenfilm en voor iedereen een proeverij van honingproducten.

Het volk mort

Het bijenvolk in de observatiekast mort. De koningin is zoek. In de observatiekast, die staat opgesteld rechts achter het Bij-eenhuis, zag imker Rob Kosterman kortgeleden dat de koningin was verdwenen. Wat er is gebeurd, wij weten het niet. Is zij op bruidsvlucht geweest en op de thuisvlucht gepakt door een gierzwaluw? Om een nieuwe koningin te kweken, is er een raam met eitjes uit een ander volk in de observatiekast gehangen. Verse eitjes, niet ouder dan drie dagen. En nu is het afwachten. Uit kleine veranderingen die zichtbaar worden op het raam met eitjes, kan de imker opmaken of er jonge koninginnen in aantocht zijn. Het duurt 16 dagen voordat een koningin is volgroeid. Dagelijks wordt gekeken, maar er is er nog geen geboren.

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  18 juli 17:45 - 19:30
 2. WijKoken vegetarisch diner

  1 augustus 17:45 - 19:30
 3. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  15 augustus 17:45 - 19:30
 4. WijKoken vegetarisch diner

  5 september 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 9:30 tot 13:00u
dinsdag 9:30 tot 13:00u
  woensdag 9:30 tot 13:00u
  donderdag 9:30 tot 13:00u
vrijdag 12:00 tot 16:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten