030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer april t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.30 – 19.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

“Waarom niet een tuinkabouter met een mandje op zijn rug?”

Drs. P had er een lied over kunnen schrijven, over de kwee (ah, denkt u, daar is zij weer, met die appel of die peer), gewoon omdat het lekker rijmt. Net zo’n heerlijk lied als, bijvoorbeeld, “Knolraap en lof, schorseneren en prei. Niet alleen over de moestuin, ook over bloemen en planten schreef Drs. P.  een fantastisch vers: het “Botanisch twistgesprek”. Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg heeft het twistgesprek in beeld gebracht en rap uitgesproken. “Nee, ik wil een tuinkabouter!” Heel erg leuk.

Zwaar werk

Vandaag – donderdag 20 september – is veel werk verzet om bij de ingang een tweede fietsenrek te kunnen plaatsen. Eerst een degelijke beschoeiing, daarna een stevig fundament.

   

Hop, hop, hop

Langs en boven het toegangshek klimmen de weelderige slierten van de hopplant. Het is een fraai gezicht. Hop is een ingrediënt van bier en er zijn al enkele hobbybrouwers die hun oog hebben laten vallen op de hopbellen. De takken zijn te verwerken in een herfstkrans, vertelde een bezoeker. Misschien zijn er meer creatieve liefhebbers. Heeft u belangstelling? Kom verder …

   

Kardoen (3) | Uitpakken

Begin september zijn drie kardoenplanten ingepakt, geïnspireerd door aanwijzingen uit vroeger tijden. De bedoeling van inpakken is de plant van licht af te sluiten zodat de stengels kunnen verbleken. De bittere smaak zou dan afzwakken. Inpakken, dat deden wij dus, met karton en stro. Karton bleek geen goede keuze, de foto laat dat zien. Tegen regen was karton natuurlijk niet bestand. Deze week is de middelste plant, op verzoek, weer uitgepakt. De groente is door een bezoeker gekocht voor een gerecht uit de Marokkaanse keuken. Wie het ook eens wil proberen, doet er goed aan om langs te komen. Ingepakte plant of niet, de stengels in het midden, die zijn te eten. De bittere smaak verdwijnt door de geschilde stengels een uurtje in water met wat zout te laten staan. Bereiden als voorgerecht of als hoofdgerecht. Ik kom op internet gevarieerde recepten uit de Franse keuken tegen. Kardoen wordt in zuidelijke streken meer gekweekt en gegeten dan hier.

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Wandelen met wandelcoach Rianne van Dam

  24 september 10:30 - 11:30
 2. Cake en Klets High Tea

  25 september 14:00 - 16:30
 3. Oogstfeest voor vrienden en vrijwilligers van de wijktuin

  29 september 13:00 - 16:00
 4. Samen Lunchen

  1 oktober 11:00 - 14:00
Openingstijden Wijktuin:
maandag 9:30 tot 13:00u
dinsdag 9:30 tot 13:00u
  woensdag 9:30 tot 13:00u
  donderdag 9:30 tot 13:00u
vrijdag 12:00 tot 16:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten