030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer april t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.30 – 19.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

Verkrijgbaar: een gravin, een pastoor en een heilige

 » Kumm man röwer, ick hebb ‘ne Birn. «  Kom deze week langs bij de Wijktuin en maak kennis met een gravin, een pastoor en een heilige. Wat hebben zij gemeen? 🍐🍐🍐 Het zijn peren. Comtesse de Paris, een winterpeer, is een lang te bewaren handpeer, Monsieur le Curé of Pastoorpeer is een matig zoete handpeer en Saint Rémy is een stoofpeer die goed te bewaren is. Mogelijk zijn er ook Suikerperen, handpeer èn stoofpeer. Als het even kan zelf een tasje of papieren zak meenemen. Wie er snel bij is, kan kwee kopen! De meeste kwee-appels zijn nu geplukt en op=op.

Winterriet. Wie wil haar niet?

Vandaag bezocht ik een appeltjesdag in de historische hoogstamboomgaard van de Gulderling in Zoelen, georganiseerd door Hoogstamfruit Rivierenland. Bezoekers lieten hun meegebrachte appels en peren bekijken, proeven en determineren door experts. Een bevriende hoogstamsnoeier schonk mij na afloop een forse krat  >> Winterriet peren uit een particuliere tuin in Geldermalsen. Winterriet is een oud ras dat niet meer in de handel is. Een prima stoofpeer. De peer is goed te bewaren en kookt rozerood. Volgende week te koop in de Wijktuin tegen een schappelijke prijs.

Citroengeel van kleur en heerlijk van geur

De eerste kwee is geplukt. De gevallen exemplaren zijn waarschijnlijk gebutst en snel bruin, dat is aan de buitenkant niet altijd te zien. De vruchten zijn namelijk bijzonder hard. Laten wij hopen dat de appels die zijn geplukt, er beter uitzien van binnen. En nu maar uitproberen wat er van te maken is. U weet het  >> niet rauw te eten! Taart, jam, gelei, chutney … er is veel te ontdekken. Op internet zoeken naar buitenlandse recepten? Typ dan voor, bijvoorbeeld, Duitse recepten het volgende in quitte site:de of quitte site:ch Geeft u de voorkeur aan Frans? Dan coing site:fr of coing site:ch. En in het Nederlands kwee site:nl of kwee site:be. Voor andere talen hetzelfde principe volgen. Heel misschien kunnen wij in een boomgaard hier in de omgeving ook kwee plukken. Dat zou leuk zijn.

Het wijktuin OOGSTFEEST 2018 ( zaterdag 29 september )

Het wijktuin seizoen vordert gestaag en het werd tijd om alle vrienden en vrijwilligers te ontvangen voor een OOGSTFEEST op de wijktuin. Tijdens het feest werd onze gasten allerlei eet- en drinkbaars aangeboden, vaak gemaakt van de oogst uit de tuin. De pompoensoep, vers gemaakte fruit- en groentesappen, poffertjes en vruchten op brandewijn vielen zeer in de smaak bij onze gasten. Een heel leuk onderdeel was de APPELTAART BAKWEDSTRIJD waarbij de gasten konden proeven van heel verschillende soorten appeltaarten. De keuze van het publiek viel op de ouderwetse “Oma’s” appeltaart van Bob Kosterman. Al met al een geslaagd feest en voor herhaling vatbaar

Bekijk ook het FOTOALBUM

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  17 oktober 17:45 - 19:30
 2. WijKoken vegetarisch diner

  7 november 17:45 - 19:30
 3. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  21 november 08:00 - 17:00
 4. WijKoken vegetarisch diner

  5 december 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 9:30 tot 13:00u
dinsdag 9:30 tot 13:00u
  woensdag 9:30 tot 13:00u
  donderdag 9:30 tot 13:00u
vrijdag 12:00 tot 16:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten