030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer april t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.30 – 19.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden info@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

Niet dus

Nog maar eens iets over de Reuzenbalsemien waar wij in de Wijktuin zo ijverig naar speuren. Ik moet corrigeren wat ik daar laatst over schreef in Tussen de bietjes. In mijn ijver om jonge balsemien in de kiem te smoren, heb ik de laatste weken een snel groeiend en wijd verspreid opkomend plantje, dat ik aanzag voor balsemien, systematisch weggehaald. Iemand wees mij er echter op dat het amarant is, met groen blad, en de foto die eerder is geplaatst, bevestigt dat. Foutje? Jazeker. Zo heb ik wéér wat geleerd. Toch is ook het weghalen van de (groene) amarant uiterst nuttig. Overal in de groentebedden duikt het op en dat is niet de bedoeling.

Hier twee foto’s van Reuzenbalsemien in een jong stadium, gisteren in het bloemenperk betrapt. Nee, wij zijn er nog steeds niet vanaf.

                   

 

 

Geborduurd zwaargewicht

Wrattenpompoen, is vaak een reactie bij het zien van deze grote pompoen. Op de Wijktuin spreken wij over de ‘Franse pompoen’. De plant is uit zaad opgekweekt door één van de vrijwilligers en door haar geschonken aan de Wijktuin. Van oorsprong is de plant Zuid-Amerikaans, maar door veredeling is het een Franse variëteit geworden die bekend staat als Galeux d’ Eysines. Sinds de negentiende eeuw is de pompoen geteeld in het tuinbouwgebied van de gemeente Eysines, nabij Bordeaux. De uitsteeksels zijn een teken dat de vrucht is volgroeid. De Fransen noemen het oppervlak brodé (geborduurd of in reliëf) of galeux (schurftig). Een plant brengt gemiddeld 2 tot 4 vruchten voort met een gewicht van 5 tot 7 kilogram. Het oranje-gele vruchtvlees is heerlijk van smaak (is mij verteld) en geschikt voor soep of gratineren. Iets om naar uit te kijken op de biomarkt, zaterdag 1 september.

 

Scherp!

In  de kas groeien druiven, augurken, komkommers, tomaten, Spaanse pepers, bleekselderie en meer. Augurken zijn door de groene kleur wat aan het oog onttrokken en daardoor soms te laat geoogst. Vergeten exemplaren groeien uit tot gele kanjers, alleen nog geschikt voor de sier. De kleinere die wel op tijd zijn geoogst, zijn door diverse mensen verwerkt en als zoet-zuur te koop. Laatst heb ik me ook gewaagd aan het inmaken van augurken. Daarna heb ik geduldig drie weken gewacht tot de eerste proeve. Het resultaat is twijfelachtig. Tranen sprongen mij in de ogen, zo scherp. Fijngewreven piment en peperkorrels, mosterdzaad, jeneverbes, laurierblad, dille, de ingrediënten kloppen. Ik heb echter te weinig suiker toegevoegd aan de onverdunde inmaakazijn. De twee potten blijven daarom voorlopig gewoon bij mij thuis staan. Mensen die niet met de ogen knipperen bij het innemen van een eetlepel sambal oelek, zouden het kunnen proberen …, maar alleen op uitdrukkelijk verzoek en op eigen risico. Ik zit er namelijk niet op te wachten dat u vervolgens mij gaat inmaken.

Uit voorzorg beperk ik mij voorlopig tot jam. Op twaalfjarige leeftijd heb ik geleerd jam te maken en na jarenlange ervaring zit de handigheid ingebakken. In de diepvries ligt nog e.e.a. bewaard dat de komende tijd wordt verwerkt en binnenkort in de kleine potjes verkrijgbaar zal zijn.

.

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Tweede Biologische markt 2018

  1 september 13:00 - 16:00
 2. WijKoken vegetarisch diner

  5 september 17:45 - 19:30
 3. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  19 september 17:45 - 19:30
 4. WijKoken vegetarisch diner

  3 oktober 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 9:30 tot 13:00u
dinsdag 9:30 tot 13:00u
  woensdag 9:30 tot 13:00u
  donderdag 9:30 tot 13:00u
vrijdag 12:00 tot 16:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten