030 236 10 81 info@groentrefpunt.nl

Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein, Nederland

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer: maart t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

In de winter: november t/m februari
maandag en donderdag van 09.30 – 13.00 uur
zaterdag: 12.00 – 16.00 uur


Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.45 – 19.00 uur
Aanmelden wijkoken@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden wijktuinatelier@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

Chutney, veelzijdig en lekker

Onze kleine voorraad zelf ingemaakte lekkernijen bestaat momenteel uit perensap, diverse jams, peren achter glas, honing en diverse chutneys. Over dat laatste hoor ik regelmatig de vraag: “Chutney, waar eet je dat bij?” Er is in de Wijktuin chutney verkrijgbaar gemaakt met vijgen, of met peren, pompoen of kwee. Vaste ingrediënten van een chutney zijn verder ui en verse gember. Ingrediënten naar keuze zijn o.m. kaneel, komijn, rozijnen, bruine basterdsuiker, knoflook en kokos. De pittigheid hangt af van de hoeveelheid Spaanse peper dat is meegetrokken bij de bereiding. Chutney is afkomstig uit de Aziatische keuken. De Britten leerden het kennen in Indië, de Nederlanders zullen het in Indonesië zijn tegengekomen. En nu: waar eet je dat bij? Te gebruiken als bijgerecht bij vele soorten vlees, al of niet gegrild, maar natuurlijk ook bij vegetarische gerechten met een Indisch tintje. Te gebruiken als ingrediënt bij het stoven van vlees (haas, rund, lam, varken). Lekker bij een plankje met kaas of hartige hapjes. Ik eet het graag op de boterham, het liefst een geroosterde. Het is gewoon een smakelijke groentespread. In Azië is de mango favoriet voor chutney, in Nederland kiezen wij uit fruit van hier.

Stoofpeer Winterriet

 >> Winterriet. Géén bessensap toevoegen, alleen kaneel laten meetrekken en wat citroenrasp. Suiker naar smaak. “Ze zijn prachtig rood en smaken heerlijk.” Met dank aan Gea.

Musquée de Provence

Vakkundig in parten gesneden en verdeeld onder vrijwilligers, de grote pompoen Musquée de Provence. Muskaatpompoen is eerst lange tijd donkergroen en rijpt geleidelijk naar houtkleurig, beetje de kleur van walnoot. De plant in de Wijktuin is bij werkzaamheden voortijdig gesneuveld, helaas. De enorme vrucht is desondanks heel goed te eten! Bijvoorbeeld in een gratin van pompoen in de oven, dat is weer eens wat anders dan pompoensoep. Volgend jaar er op tijd aan denken dat de groeitoppen eetbaar zijn en regelmatig gesnoeid moeten worden. Bedankt, Sjardh!

          

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

  1. Wijkoken diner met een vleesgerecht

    21 november 17:45
  2. WijKoken vegetarisch diner

    5 december 17:45 - 19:30
  3. Wijkoken KERSTdiner met een vleesgerecht

    19 december 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 9:30 tot 13:00u
  donderdag 9:30 tot 13:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten