Bij het noemen van boerenkool komt stamppot met worst waarschijnlijk het eerst in gedachten. Boerenkool kennen de meeste mensen toch vooral als een wintergroente. Een klein veldje met boerenkool is door het uitzonderlijke weer in korte tijd zo snel gegroeid, dat wij nu al kunnen oogsten. Hoog tijd dus om even diep na te denken wat je in juni met boerenkool kunt doen. De echte liefhebber zal misschien toch direct ‘stamppot’ roepen, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Op internet zijn recepten te vinden voor pasta met boerenkoolpesto, allicht het proberen waard. Verder zijn er groentesapjes waaraan het blad van de boerenkool kan worden toegevoegd. En wie zoekt onder het trefwoord ‘superfood’, ontdekt dat boerenkool (‘kale’)  inmiddels ook elders in de wereld is ontdekt en faam heeft verworven in de hoek van een nieuwe generatie gezonde eters. Dat kan een hype zijn (geweest), maar verrassende toepassingen zijn daar vast en zeker te ontdekken. Laat de creatieve geest waaien, probeer wat uit en laat ons het resultaat weten. Wees er snel bij in de wijktuin want zodra de planten doorschieten, maken wij het veldje weer vrij voor nieuwe aanplant.