Liefhebbers van verfijnde compotes, jam, cakes en taartjes: over enkele weken is in de Wijktuin de kwee verkrijgbaar. De takken hangen nu al zwaar beladen en uitnodigend, maar de tijd is nog niet daar. De kwee is plukrijp zodra de vrucht geel van kleur is en heerlijk ruikt. De schil is bedekt met een fijne dons. De vrucht is stevig en rauw niet eetbaar. Eerst koken, het vruchtvlees wordt dan rood, dan pas eten. Kwee is korte tijd te bewaren – mits de vrucht met grote voorzichtigheid is behandeld – in een koele en luchtige ruimte.

Meer dan honderd jaar geleden vertelde Winkler Prins’ geïllustreerde encyclopaedie de lezer waar het woord marmelade vandaan komt: “Marmelade, afkomstig van het Portugeesche woord marmélo (kweepeer), is een geleiachtig praeparaat van kweeperen, perziken, abrikozen, oranjeappels, ananassen, tros- en kruisbessen, aardbeien enz., die met suiker gekookt, warm in glazen of blikken bussen gedaan en als een confituur in den handel gebracht wordt“.

Denk bij kwee niet alleen aan zoetigheid, de vrucht is zeer veelzijdig. Geliefd ook bij groenten en vleesgerechten. Niet voor niets staat in de kop hierboven in, achtereenvolgens, het Frans, Engels, Duits, Spaans en Portugees de naam van deze vrucht: op internet dwaalde ik door recepten met kwee uit al deze landen, verrukkelijke recepten die ik even op me moet laten inwerken. Dwalen werd verdwalen, zo gaat dat, maar ik kom een andere keer terug op de kwee, met verwijzingen naar recepten. En nieuwe foto’s, die de groei volgen.