Voorjaar 2018 raakte ik bij een tuincentrum in gesprek met iemand in de rij bij de kassa. Hij had een tomatenplant gekocht, een aardig exemplaar met prille okselknoppen. “Zo, zo, u gaat hier met dieven de deur uit”, merkte ik op. Daarop vertelde hij mij dat hij tomatendieven altijd opkweekte tot nieuwe planten. Zijn verhaal heb ik onthouden. Het leek mij de moeite waard om het eens uit te proberen.

In de Wijktuin zijn de tomatenplanten, zowel in de kas als buiten in de volle grond, tijdens de groei goed onderhouden en steevast van okselknoppen ontdaan. Toch zie je daarbij wel eens iets over het hoofd. Toen ik dit jaar in de Wijktuin enkele grote dieven ontwaarde, heb ik ze verwijderd en thuis in een pot met water gezet. Ik wilde wel eens zien of het waar was wat die mijnheer mij had verteld. Zou het lukken? Nou en of!

Op de foto is – links – te zien dat de stekken flink wortel hebben geschoten. In mijn kasje thuis was geen ruimte meer en de gewortelde stekken heb ik daarom buiten in de volle grond gezet. Om een stevige plant te verkrijgen, zijn de onderste bladeren verwijderd en is de plant heel diep de grond in gegaan. De foto rechts onder toont de eerste rijpe tomaat, geplukt op 30 augustus: een vleestomaat van maar liefst 260 gram. Rechts boven de plant met de resterende vruchten, groen nog.