Regelmatig is op de Wijktuin gevraagd wanneer de fruitbomen moeten worden gesnoeid en wanneer het kleine fruit (bessen, frambozen etc.). Het antwoord daarop is niet eenvoudig. Elk type fruit – van boom tot struik – heeft namelijk zijn eigen snoeiregels. Om dat alles in goede banen te leiden, is afgesproken wie op de Wijktuin toeziet op het snoeien. Dat ben ik, ondergetekende.

Snoeien is een vak apart. Elk type fruit heeft zijn eigen snoeiregels en het vraagt tijd en ervaring om die onder de knie te krijgen. Bovendien is het belangrijk om te weten in welk seizoen het beste gesnoeid kan worden en met welk gereedschap. Er zijn fruitbomen waar nooit of zo min mogelijk in wordt gesnoeid. En bij jonge bomen let je op andere dingen dan bij oudere bomen. Bij jonge bomen moet rekening worden gehouden met de op termijn gewenste vorm van de boom.

Pitvruchten (o.a. appelen en peren) kunnen worden gesnoeid als er geen blad meer aan de bomen zit, bij droog weer en nooit wanneer het vriest. Het liefst in februari of maart. Maar het moet gezegd: snoeien in de zomer is eigenlijk véél beter voor deze bomen, o.m. omdat er dan minder infectiegevaar bestaat: de snoeiwonden helen sneller.

Steenfruit (o.a. kersen, pruimen en abrikozen) vragen een geheel andere benadering. Nooit snoeien in de winter, maar uitsluitend direct na de bloei en direct na de pluk. In het groeiseizoen is de kans op infecties kleiner.

En het kleine fruit, ja, dat is weer een ander verhaal. Ik zal proberen om in dit blog wat vaker te vertellen wat er gebeurt of zou moeten gebeuren met de fruitbomen en struiken.

Ga eerst eens naar de website van Eetbaar IJsselstein en zoek op “de boom in”. U komt dan terecht bij een iets langer verhaal over dit onderwerp (Groen Café maart 2018). Bovendien staan daar verwijzingen voor wie verder wil lezen. Mocht er belangstelling zijn, dan kan ik een keer op de Wijktuin wat meer vertellen over snoeien. Ik ben al vele jaren snoeier van hoogstamfruitbomen, weet het nodige van diverse bessensoorten (lang niet alle, hoor) en ben nog niet uitgeleerd.