In  de kas groeien druiven, augurken, komkommers, tomaten, Spaanse pepers, bleekselderie en meer. Augurken zijn door de groene kleur wat aan het oog onttrokken en daardoor soms te laat geoogst. Vergeten exemplaren groeien uit tot gele kanjers, alleen nog geschikt voor de sier. De kleinere die wel op tijd zijn geoogst, zijn door diverse mensen verwerkt en als zoet-zuur te koop. Laatst heb ik me ook gewaagd aan het inmaken van augurken. Daarna heb ik geduldig drie weken gewacht tot de eerste proeve. Het resultaat is twijfelachtig. Tranen sprongen mij in de ogen, zo scherp. Fijngewreven piment en peperkorrels, mosterdzaad, jeneverbes, laurierblad, dille, de ingrediënten kloppen. Ik heb echter te weinig suiker toegevoegd aan de onverdunde inmaakazijn. De twee potten blijven daarom voorlopig gewoon bij mij thuis staan. Mensen die niet met de ogen knipperen bij het innemen van een eetlepel sambal oelek, zouden het kunnen proberen …, maar alleen op uitdrukkelijk verzoek en op eigen risico. Ik zit er namelijk niet op te wachten dat u vervolgens mij gaat inmaken.

Uit voorzorg beperk ik mij voorlopig tot jam. Op twaalfjarige leeftijd heb ik geleerd jam te maken en na jarenlange ervaring zit de handigheid ingebakken. In de diepvries ligt nog e.e.a. bewaard dat de komende tijd wordt verwerkt en binnenkort in de kleine potjes verkrijgbaar zal zijn.

.