Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein

Heeft U de wijktuin bezocht en wilt u vriend worden? Dat kan! Voor 7,50 Euro per jaar. Stuur een mail naar Info@groentrefpunt.nl met uw naam, telefoonnummer, email en adres gegevens.

Bankrekeningnummer: NL15RABO0160499380 t.n.v. Stichting Pulse

 Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

 Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer: april t/m oktober
maandag, woensdag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur
 zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

In de winter: november t/m maart
maandag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur
zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

 Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.45 – 19.00 uur
Aanmelden wijkoken@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

 Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden wijktuinatelier@groentrefpunt.nl

 Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

Bekijk het filmpje voor een impressie van de Wijktuin

WIJKTUIN Nieuws

“Boon. My name is B. Boon”

Een tuinbouwonderwijzer en onderwijzer in plant- en dierkunde die Boon heet. Dat verzin ik niet. Ik kwam de naam van de man tegen op Delpher, een van mijn favoriete sites voor historische informatie. Eenmaal op Delpher aangekomen – “Ruim 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften” – vergeet ik de tijd. Zeker op een regenachtige dag. Ik ging er op zoek naar pronkboon.

In de Wijktuin zijn diverse bonen gefaseerd gezaaid. Peulgroente als tuinbonen, kapucijners en peultjes hebben inmiddels het veld geruimd. Nu is het de beurt aan stok- en stambonen. De eerste ronde om deze te oogsten is gaande. Bij de stambonen zijn sperziebonen te halen, één rijtje pas. Bij de stokbonen zijn er snijbonen en slanke slabonen, de bekende soorten. En er hangen pronkbonen. De prachtige rode bloemetjes van de pronkbonen vielen direct op tijdens de bloei. De peulen die er nu hangen, zijn van buiten ruwer dan die van de snijbonen. De vraag is: hoe ze te eten? Zijn de jonge peultjes smakelijk? Eet je ze als snijbonen? Of gaat het om de zaden? Daar moet ik achter komen door te zoeken op receptensites (en dankzij Delpher ben ik niet opgeschoten …).

Hier alvast een eerste poging, uit eigen koker. Ik heb een aantal dikke peulen (niet uit de Wijktuin overigens) gedopt en de bonen gekookt. Samen met andere boontjes maak ik later vandaag een koude bonensalade, gegarneerd met rucola, komkommer, tomaat, worteltjes en geitenkaas. Mmwah, lijkt me best lekker.

Stekelig nieuws

Er is lang naar uitgekeken in de Wijktuin: naar de komst van egels. Op een vroege morgen zijn ze onlangs gesignaleerd. Zij scharrelen door de tuin, waar het vooral in het bloemenperk goed toeven is. Dat deel is lekker dicht begroeid en biedt beschutting. Voor de vleeseter op zoek naar naaktslakken en rupsen een ideaal jachtgebied. Aan gevallen fruit zullen ze zeker niet voorbij gaan. Ook daar is voldoende van te vinden. Wáár de egeltjes verblijven, weten wij niet. Evenmin of het tunneltje onder de kruidencirkel, speciaal geconstrueerd voor egeltjes, in gebruik is genomen. (Foto MC)

Komkommertijd

Het gaat echt héél aardig met de twee komkommerplanten in de kas. Zij hebben zich een weg omhoog geslingerd en kruipen inmiddels tegen het dak aan. Daar bovenin is het toch al goed bezet. Zowel de witte als blauwe druiven hangen er te rijpen. En beneden, in de kasgrond, staan zwaar beladen tomatenplanten. In de tuin zijn vorige week de eerste aardappelen gerooid en vandaag, maandag 15 juli, een volledig bed. Het tweede veldje met aardappelen kan nog even wachten. Kom gerust langs voor een kleine portie aardappelen tegen een vriendenprijs. Courgettes, groen en geel, zijn er ook volop.

Boeket (met courgette)

Het bloemenperk is in 2019 flink uitgebreid. De moestuin heeft wat bedden moeten inleveren, maar daar staat een pracht aan bloemen tegenover. Die bloemen staan er niet alleen om insecten te plezieren. Vandaag, tijdens de landelijke open imkerijdag, verlieten heel wat bezoekers de tuin met een fraai boeket in de hand.

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  21 augustus 17:45 - 19:30
 2. WijKoken vegetarisch diner

  4 september 17:45 - 19:30
 3. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  18 september 17:45 - 19:30
 4. WijKoken vegetarisch diner

  2 oktober 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 10:00 tot 13:00u
 woensdag 10:00 tot 13:00u
donderdag 10:00 tot 13:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten