Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein

Heeft U de wijktuin bezocht en wilt u vriend worden? Dat kan! Voor 7,50 Euro per jaar. Stuur een mail naar Info@groentrefpunt.nl met uw naam, telefoonnummer, email en adres gegevens.

Bankrekeningnummer: NL15RABO0160499380 t.n.v. Stichting Pulse

 Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

 Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer: april t/m oktober
maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur
 vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

In de winter: november t/m maart
maandag en donderdag van 10.00 – 12.00 uur
zaterdag: 12.00 – 15.00 uur

 Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
Wordt weer voorzichtig opgestart
Vragen: wijkoken@groentrefpunt.nl

 Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Vragen: wijktuinatelier@groentrefpunt.nl

 Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

Bekijk het filmpje voor een impressie van de Wijktuin

WIJKTUIN Nieuws

Fruit in de tuin

Regelmatig is op de Wijktuin gevraagd wanneer de fruitbomen moeten worden gesnoeid en wanneer het kleine fruit (bessen, frambozen etc.). Het antwoord daarop is niet eenvoudig. Elk type fruit – van boom tot struik – heeft namelijk zijn eigen snoeiregels. Om dat alles in goede banen te leiden, is afgesproken wie op de Wijktuin toeziet op het snoeien. Dat ben ik, ondergetekende.

Snoeien is een vak apart. Elk type fruit heeft zijn eigen snoeiregels en het vraagt tijd en ervaring om die onder de knie te krijgen. Bovendien is het belangrijk om te weten in welk seizoen het beste gesnoeid kan worden en met welk gereedschap. Er zijn fruitbomen waar nooit of zo min mogelijk in wordt gesnoeid. En bij jonge bomen let je op andere dingen dan bij oudere bomen. Bij jonge bomen moet rekening worden gehouden met de op termijn gewenste vorm van de boom.

Pitvruchten (o.a. appelen en peren) kunnen worden gesnoeid als er geen blad meer aan de bomen zit, bij droog weer en nooit wanneer het vriest. Het liefst in februari of maart. Maar het moet gezegd: snoeien in de zomer is eigenlijk véél beter voor deze bomen, o.m. omdat er dan minder infectiegevaar bestaat: de snoeiwonden helen sneller.

Steenfruit (o.a. kersen, pruimen en abrikozen) vragen een geheel andere benadering. Nooit snoeien in de winter, maar uitsluitend direct na de bloei en direct na de pluk. In het groeiseizoen is de kans op infecties kleiner.

En het kleine fruit, ja, dat is weer een ander verhaal. Ik zal proberen om in dit blog wat vaker te vertellen wat er gebeurt of zou moeten gebeuren met de fruitbomen en struiken.

Ga eerst eens naar de website van Eetbaar IJsselstein en zoek op “de boom in”. U komt dan terecht bij een iets langer verhaal over dit onderwerp (Groen Café maart 2018). Bovendien staan daar verwijzingen voor wie verder wil lezen. Mocht er belangstelling zijn, dan kan ik een keer op de Wijktuin wat meer vertellen over snoeien. Ik ben al vele jaren snoeier van hoogstamfruitbomen, weet het nodige van diverse bessensoorten (lang niet alle, hoor) en ben nog niet uitgeleerd.

Winteropeningstijden wijktuin

Het zomerseizoen in nu echt afgelopen en de bomen rond de wijktuin beginnen ook wat herfstig te kleuren. Dat betekent dat de winteropeningstijden per 1 november zijn ingegaan: maandag en donderdag van 10u tot 12u en zaterdag van 12u tot 15u. Er zijn nog veel stoofperen verkrijgbaar dus kom een portie halen en stoven maar

Veel heerlijke inmaak verkrijgbaar op de wijktuin

Wijktuin aanwezig op de vrijwilligersdag vrijdag 11 oktober


Op vrijdag 11 oktober van 14.00u – 17.00u  organiseert de Vrijwilligerscentrale IJsselstein een Vrijwilligersmarkt in de Bibliotheek Lek & IJssel.

Het doel van deze markt is om vrijwilligerswerk te promoten en natuurlijk om onze vacatures beter onder de aandacht te brengen. Potentiële vrijwilligers die langs komen kunnen met de wijktuin kennis maken en meer informatie krijgen over het doen van vrijwilligerswerk bij ons. Er kan misschien meteen een match gemaakt worden!

contact organisatie: info@vwij.nl.

Opletten, koekebakker!

Neem me niet kwalijk, maar wie de laatste tijd géén tijd heeft gehad voor de Wijktuin, is naar mijn idee toch echt een koekebakker. Behalve een verscheidenheid aan groenten, waren er volop pruimen en zelfs nog klein fruit (frambozen en ananaskers). Gezonde voeding, vers van de grond. Appelen en peren (hand en stoof) in overvloed tegen een zachte prijs. Wat een weelde.

Wie wèl tijd had en onlangs de tuin heeft bezocht, weet dat de appels en peren vrij voorhanden zijn voor de bakkers onder ons. Zaterdag 5 oktober, tijdens het oogstfeest, proeven en beoordelen de bezoekers de taarten die de inschrijvers voor de bakwedstrijd speciaal voor deze dag maken. Wil de echte koekenbakker nu opstaan?De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Openingstijden Wijktuin:

maandag 10:00 tot 13:00u
dinsdag 10:00 tot 13:00u
woensdag 10:00 tot 13:00u
donderdag 10:00 tot 13:00u
vrijdag 12:00 tot 16:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten