Achtersloot 23a, 3401 NR IJsselstein

Bankrekeningnummer: NL15RABO0160499380 t.n.v. Stichting Pulse

Terugkerende activiteiten in de wijktuin zijn:

Werken en ontmoeten in de tuin
In de zomer: maart t/m oktober
maandag t/m donderdag van 09.30 – 13.00 uur
vrijdag en zaterdag: 12.00 – 16.00 uur

In de winter: november t/m februari
maandag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur
zaterdag: 12.00 – 16.00 uur


Wij-Koken
‘Samen eten voor een kleine bijdrage’
1e en 3e woensdag van de maand vanaf 18 april
Tijd 17.45 – 19.00 uur
Aanmelden wijkoken@groentrefpunt.nl tot maandag 12.00 uur.

Wijktuinatelier
‘Samen schilderen in de wijktuin’
Iedere donderdagmiddag vanaf 5 april
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Aanmelden wijktuinatelier@groentrefpunt.nl

Imkerij in het Bij-eenhuis
Demonstratie en informatie bijeenkomst
Iedere 4de zaterdag van de maand
Tijd 12.00 – 16.00 uur

WIJKTUIN Nieuws

In China is het stil

“Tussen Kerst en Oud & Nieuw is het zover!” Voor veel mensen begint het al met de voorpret (stem uitbrengen) en daarna kijken zij uit naar de dagenlange uitzending van de Top 2000, op NPO Radio2. Er zijn er zelfs die de moeite nemen naar Hilversum af te reizen en wachttijden trotseren om de uitzending live bij te wonen. De aanhoudende belangstelling voor dit jaarlijkse ritueel verbaast mij. Maar niet getreurd, er is aan te ontsnappen. In een tijd waarin muziek uit alle tijden eenvoudig is te vinden via internet, kan iedereen zijn eigen keuze beluisteren wanneer die maar wil. De mogelijkheden zijn legio, maar zo’n onderwerp past niet op deze site. Toch stel ik hier graag mijn favoriet voor, dat is namelijk een tuin, een heuse tuin waarin u heerlijk kunt dwalen: Radio Garden. Plant een zaadje en er ontspruit muziek. Reis over de wereld vanuit de leunstoel met  >> Radio Garden en geniet.

Tip: de radio hapert nog wel eens wanneer u de aardbol snel laat draaien, stel daarom favorieten in elk werelddeel in (hartje rechtsboven). Er verschijnt dan een icoontje (boekje) waarin favorieten zijn vastgelegd. Maak een keuze en vervolgens lukt het moeiteloos om grote sprongen te maken. Leuk om te zien hoe de middenstip over de aardbol snelt. De verschillen tussen continenten vallen direct op. Er zijn steden die zowat bezwijken onder de radiostations en in China is vooral de verpletterende stilte opmerkelijk.

      

 

Na de maaltijd

Hoezo, na de maaltijd? Gaat het dit keer over mosterd? Of brandend maagzuur? Nee, ik toon een kerstmenu, overigens zonder hier het recept prijs te geven. In een glanzende bijlage bij de krant van december 2017 heeft een top kok groenten de hoofdrol gegeven in een vijfgangen menu. Fijn dat u het nu pas leest, na de kerst. Vijf gangen, dat wijst namelijk op een lange voorbereiding en niet iedereen zit daar in deze tijd van het jaar op te wachten. Vooral aardig is het om te weten wèlke groenten de kok voorschotelt. Welaan, kijk maar eens goed. Ik noem slechts topinamboer, biet, knolselderij, pastinaak en voeg daar achteloos aan toe dat deze groenten in 2018 gewoon in de Wijktuin te halen waren. Van knolselderij en pastinaak is een >> heerlijke soep te maken en topinamboer is de chique naam voor aardpeer. In de kas staat overigens nog een kist vol met aardperen, weg te kwijnen onder het gebrek aan aandacht, vergeten door iedereen. De varkens van de biologische boer verderop aan de Achtersloot zijn er vast blij mee. Of is er iemand die wellicht toch nog …?

                 

 

Mededeling Kerstdis Wijkoken 19-12

Een verzoek aan de deelnemers van de WIJKOKEN Kerstdis om een een eigen soepkom mee te nemen. Er word een grote tent op het wijktuin plein neergezet zodat we tegen de weergoden beschemt zijn.

De wijktuin, Het onstaan en de achtergrond...

In 2015 hebben de organisaties Pulse en Lister het initiatief genomen om een wijktuin aan te leggen op een perceel grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld aan de Achtersloot 23a. De wijktuin is bedoeld om een  centrale ontmoetingsplek te worden voor wijkbewoners van Achterveld en Groenvliet waar zij elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen organiseren zodat de leefbaarheid in de wijk wordt versterkt. Dit geldt nadrukkelijk ook voor mensen die in een kwetsbare positie verkeren en een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Ook leerlingen van omliggende scholen worden bij de activiteiten betrokken.Aan vrijwilligers in de wijk is begin 2016 gevraagd de wijktuin verder te ontwikkelen. Met een enthousiaste kern van vrijwilligers is in korte tijd het woeste stuk grond aan de Achtersloot met behulp van diverse sponsoren omgetoverd tot een prachtige tuin met groenten, bloemen, kruiden en fruit. In de wijktuin wordt biologisch getuinierd en zijn met duurzame materialen tuinmeubels gemaakt, insectenhotels geplaatst, een kweektafel neergezet, compostbakken gemaakt en watervlonders gebouwd. Voor het voorkweken van planten is een grote nieuwe tuinkas geplaatst. Tevens is een overdekte ontmoetingsruimte in de vorm van een hooiberg gebouwd van waar uit activiteiten worden georganiseerd en mensen kunnen worden ontvangen om nieuwe initiatieven te bespreken. Achter dit gebouw, het BIJ-EENHUIS, is een aparte ruimte voor de bijenvereniging IJsselstein gemaakt. Daar staan bijenkasten wordt honing gemaakt en worden ook nieuwe imkers opgeleid. Op het bij-eenhuis zijn 8 zonnepanelen neergelegd zodat er energieneutraal gewerkt kan worden en ook voorlichting aan wijkbewoners gegeven kan worden over duurzaamheid.

Een vaste kern van wijkbewoners onderhouden als vrijwilliger de wijktuin. De wijktuin is dagelijks (ma t/m donderdag van 9:30-13 uur en vrijdag en zaterdag van 12-16 uur) geopend. Iedereen is welkom om te komen kijken, te genieten en desgewenst mee te komen helpen. Er zijn inmiddels 100 “vrienden” van de wijktuin geworven die via een jaarlijkse geldelijke bijdrage het onderhoud van de wijktuin financieren en daarvoor in de plaats producten uit de tuin kunnen ophalen.

De wijktuin maakt onderdeel uit van het Groen Trefpunt, een samenwerkingsverband tussen de wijktuin, de kinderboerderij, de bijenvereniging en Xperience (ontmoetingsruimte van welzijnsorganisatie Pulse aan het Teenschillerpad). Samen organiseren we diverse activiteiten (stekjesmarkt, biologische markt, cursussen ed.) die in een jaarkalender worden vastgelegd. Verder werkt de wijktuin samen met scholen, de kinderopvang en andere organisaties op het terrein van groen en duurzaamheid. In 2017 staan activiteiten die de ontmoetingsfunctie van de wijktuin stimuleren centraal. We kunnen daarvoor nog nieuwe vrijwilligers gebruiken en ook vrienden die ons financieel ondersteunen om de wijktuin ook op langere termijn in stand te kunnen houden. Via de website Groen Trefpunt, Facebook en andere media wordt regelmatig aandacht besteed aan activiteiten in de wijktuin.

Aankomende evenementen

 1. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  20 februari 17:45 - 19:30
 2. WijKoken vegetarisch diner

  6 maart 17:45 - 19:30
 3. Wijkoken diner met een vleesgerecht

  20 maart 17:45 - 19:30
 4. WijKoken vegetarisch diner

  3 april 17:45 - 19:30
Openingstijden Wijktuin:
maandag 10:00 tot 13:00u
  donderdag 10:00 tot 13:00u
zaterdag 12:00 tot 16:00u

zondag gesloten